Vacanță în insula Thassos

     După ce vizitasem Santorini, Mykonos, Zakynthos, Lefkada, Kefalonia, credeam nu mai există locații care ne uimească în Grecia, dar se pare ne-am înșelat. Grecia este foarte ofertantă și se pare fiecare locușor al ei are ceva aparte. Thassos este locația perfectă pentru o escapadă rapidă de 5-7 zile. Apă cristalină, plaje deosebite, mâncare delicioasă, locații inedite, peisaje uluitoare. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile care ar caracteriza cel mai bine insula Thassos.

 

Cum ajungem în Thassos?

Noi am ales mergem cu mașina: am plecat din Timișoara, apoi am tranzitat Serbia, Macedonia și Grecia. Drumul cu mașina a fost de 11 h, plus aproximativ 40 min cu ferryboat-ul. Acesta se ia din portul Keramoti, biletele le-am luat de la caserie cu aproximativ 20 minute înainte. Există mai multe companii care operează drumul Keramoti-Thassos. Noi am ales http://www.thassos-ferries.gr ( http://www.thassos-ferries.gr ) Prețul unui bilet de persoană a fost 4.5 euro, iar pentru mașină 23 euro. Acesta pleacă la fiecare 30-45 minute, deci nu faceți griji. Un lucru important de precizat este noi am fost în extrasezon-1-7 iunie și a fost mai liber. Daca mergeți în plin sezon, cred ar trebui ajungeți mai repede acolo achiziționați biletele. Drumul este destul de obositor cu mașina, v-am recomanda faceți o oprire în Skopje, mai ales dacă și călătoriți cu copii. Mai există și varianta de charter, însă acestea cred sunt pe o perioadă limitată. Despre charter puteți întreba doar la agențiile de turism.

 

Care este cea mai bună perioadă?

   Deși sună cliseic, știți perioadele de extrasezon sunt cele mai faine și avantajoase. Acest lucru se aplică și pentru insula Thassos. Cum scriam mai sus, noi am fost plecați în perioada 1-7 iunie și a fost perfect. Vremea numai bună, apa perfectă pentru bălăcit (poate cu 2-3 grade mai rece, dar puteai face baie liniștit, mai ales plajele renumite sunt în golfuri și acolo apa este mai caldă), fară aglomerație pe străzi sau pe plaje și chiar mega reduceri și oferte pe plaje sau la restaurante. Ah, și mai scapi și de partea de rezervare la locațiile mai fancy.

 

Unde ne-am cazat?

Totul a pornit de la faptul că Alex  ( www.alexhreniuc.ro ) avea de pozat o nuntă pe plajă la locația La Scala (La Scala) și atunci cazarea am luat-o tot în zonă. La Scala este o locație pentru plajă, restaurant pentru prânz și cocktails spre seară. Aici exista 2 posibilități de cazare: Kohylia by La Scala și Villa Victoria by La Scala. Noi am stat la Kohylia și a fost totul ok, camerele curate, spațioase, iar micul dejun se servea chiar pe plaja, la La Scala, ceea ce făcea fiecare dimineață și mai frumoasă. Pensiunea este localizată aproape de portul Limenas, unde lasă și ferryboat-ul, iar de acolo mai sunt 10 min până la cazare. Mai mult de atât, locația este foarte aproape și de alte plaje renumite precum Marble Beach-aproximativ 20 minute de mers cu mașina.

Cu ce ne-am deplasat pe insulă?

   Daca tot am venit cu mașina, aceasta a fost și principalul mijloc de transport. Am văzut mai mulți turiști și cu ATV-urile, mai ales la plajele mai greu accesibile, deci găsiți centre de închiriere. Drumurile sunt relativ ok, asfaltate, mai puțin drumul spre Marble Beach care este pietruit și care îți transformă mașina într-un praf alb. Parcări sunt înainte de fiecare plajă, dar gândesc în plin sezon acestea sunt pline și este nevoie veniți cât mai devreme pentru a prinde un loc. La toate parcările la care am fost noi, accesul era gratuit. Nu stiu spun dacă acest lucru ține de faptul am fost în extrasezon sau nu.

Unde am mers la plajă?

1.La Scala Beach: aceasta este una dintre cele mai frumoase și cele mai atent amenajate plaje. Aici ai parte de un răsfăț pe tot parcursul zilei. Decorul, muzica, apa turquoise, locația foarte aproape de orașul Limenas, acestea sunt doar câteva dintre atuurile acestei plaje. Noi fiind în extrasezon nu am plătit șezlongurile, acestea erau gratuite, dar era nevoie faci consumație. Singurele șezlonguri care se plăteau erau cele de la VIP. Meniul lor este destul de variat în băuturi și mâncare: de la tipuri de cafea rece, la cocktailuri, smoothie-uri, la burgeri, salate, preparate calde. Locația are un farmec aparte, m-au dus cu gândul la locațiile din Mykonos, dar cu prețuri accesibile. Un cocktail costă 12 euro, o bere 5 euro, o salată 9 euro. De asemenea, plaja este cu nisip (doar în unele porțiuni din apă erau pietre), este premiată cu “blue flag”, este bine întreținută. Sunt foarte multe șezlonguri și paturi pentru plajă, dar dacă mergeți în plin sezon recomandăm ajungeți acolo înainte de ora 09:00. Restaurantul este deschis până la ora 17:00 și în general oamenii încep  plece pe la acea ora. În sezon am înțeles se mai țin și petreceri la apus, însă noi nu am avut ocazia. Una peste alta, cred este o plaja potrivită și pentru cei mici, confortul este la el acasă, muzica nu este foarte tare, desi am văzut unii s-au plans de acest lucru. Probabil contează și unde te așezi față de boxă. Eu o recomand cu drag și chiar cred e în top 3, daca nu chiar pe primul loc al plajelor din Thassos, dar bineînțeles, din punctul meu de vedere.

2. Plaja Pachis: este o plajă întinsă, de nisip, cu foarte multe variante de șezlonguri și câteva taverne drăguțe. Șezlongurile sunt gratuite, fiind nevoie doar de consumație. Și aici există parcare, dar este foarte micuță. Noroc cu parcarea de vis-a-vis care mai oferea câteva locuri în plus. Deci daca veniți în plin sezon țineți minte e nevoie plecați de dimineață de acasă, atât pentru locul de parcare, cât și pentru un șezlong pe plajă. În această zonă am și luat prânzul la una dintre cele mai vechi taverne de pe insula, Pefkospilia. Mâncarea a fost delicioasă, servirea rapidă, locația drăguță, situată pe malul mării.

3. Marble Beach: acesta este cea mai renumită plajă din Thassos. Plaja este cu pietre albe, apa este cristalină și de un albastru superb. Există și aici zonă amenajată cu șezlonguri și un beach bar. În schimb, nu există restaurant. Costul pentru 2 șezlonguri și o umbrelă a fost de 25 euro, fiind incluse și 2 băuturi răcoritoare sau cafea. Cred aici mi-a plăcut cel mai mult fac baie: apa caldă, intrare lină, iar culoarea apei este splendidă.

4. Paradise Beach: este una dintre cele mai populare plaje din Thassos și se află la aproximativ 25 km de port. Apa este limpede, de o culoare superbă, peisajul este minunat, plaja fiind mărginită de stânci abrupte. În acea zonă se poate face snorkeling, dar aveți grijă la aricii de mare. Intrarea în apă se face lin, ceea ce o face perfectă pentru familiile cu copii. Un minus ar fi exista doar 2 taverne, dar pentru a petrece o zi acolo, cred se merită.

5. Aliki: aici există 2 plaje în interiorul a două golfuri separate de o limbă de pământ înverzită. Una este cu nisip, cu foarte multă verdeată în jur și apă turquoise, cealaltă este cu pietriș, dar tot cu apă turquoise. Există și aici șezlonguri gratuite și se cere doar consumație.

6. Golden Beach: este o plajă întinsă, lungă, din nisip, cu apă cristalină. Partea drăguță la această plajă sunt beach barurile, care arătă un pic mai bine decât o tavernă clasică. Noi am mâncat la terasa Nouveau și a fost totul perfect.

 

 

 

7. Karnagio: deși este o locație mai mult pentru apus și party/ cocktail evenings, au și o zonă drăgută de plajă cu pietricele albe, cu șezlonguri comode și restaurant și bar. Intrarea în apă este puțin mai dificilă, doar printr-un singur loc special amenajat cu pietriș, în rest sunt stânci.

Unde am mâncat și ce am mai vizitat:

Localuri și restaurante:

1. Karnagio: este o locație pentru a savura apusul cu un cocktail delicios în mănă, pentru o seară lungă de vară sau pentru a savura un prânz pe malul mării cu o priveliște superbă. Fiind în extrasezon, nu a fost nevoie de revervare. Am fost acolo de 2 ori, undeva în jurul orelor 19:00 și a fost perfect. Chiar prin 4 iunie au deschis și zona de party și night life. E de pus pe listă!

2. Pefkospilia: este una dintre cele mai vechi taverne din zonă. Mancarea a fost delicioasă, în special fructele de mare.

3. Mylos: acesta este situat chiar în orașul Limenas, meniul este variat și servirea ireproșabilă. De asemenea, locația arată foarte bine.

4. Daca aveți poftă de un gyros ca la carte, cu carne crocantă, pita caldă și tzatziki răcoros, mergeți în orașul Limenas și găsiți pe străduțe mai multe localuri de tip fast-food. Noi am fost într-o seară la unul dintre ele, dar nu îi mai rețin numele, stiu doar reclama exterioară era cu negru. Nu aveți cum îl ratați.

5. În prima seară am mâncat la una dintre tavernele cele mai apropiate de port, peștele proaspăt cu legume la grătar a fost mega yummy. Daca saturați de fructe de mare și mâncare grecească (ceea ce nu prea cred) găsiți și câteva restaurante italienești. O plimbare la pas prin orașul Limenas întregește lista de activități din Thassos. Taverne, magazine de suveniruri și străduțe înguste cu o atmosferă de vacanță, relaxată și plină de culori.

Alte informații:

-se plătește taxă de turist la hotel, în valoare de 3 euro de persoană

sunt foarte mulți romani turiști

sunt foarte mulți romani care lucrează pe insulă

-drumurile nu sunt cele mai bune, mai ales până la plajele mai puțin accesibile

Cam așa a arătat mini escapada noastră în Thassos, sperăm insipre pentru următoarea vacanță.

Ah, și nu uitați: Grecia este întotdeauna o idee bună!

Kisses, ExpLovers*

 

Text: Lavinia Hreniuc

Foto: Alex Hreniuc

Tags: