Vacanța în Croația în vremuri de pandemie

Vacanța în Croația a fost una dintre cele savurate. De ce? Pentru că după 4 destinații anulate, ne pierdusem orice speranță. Știam că trebuie să plecăm într-un loc în care să ne încărcăm bateriile, dar nu știam unde. Deși am sperat până în ultima clipă că zborul spre Seychelles nu se va anula (plănuit pentru sfârșitul lunii iulie), nu a fost așa. Astfel că ne-am gândit să mergem undeva mai aproape. Eram cu gândul la Grecia, însă chiar cu o zi înainte să ne decidem să plecăm, au anunțat proteste la vama cu Bulgaria. Atunci a fost momentul în care am decis ca destinația noastră să fie Croația. Ne-am făcut bagajele, am făcut rezervările pe booking și am plecat.

În cele ce urmează o să punctez câte lucruri esențiale pentru această călătorie:

1. Nu este nevoie de test Covid pentru a intra în Croația și nici pentru a tranzita Ungaria. Noi am fost plecați în perioada 4-13 august, dar am văzut că și în prezent se păstrează aceeași regulă. Drumul ales de noi a fost Timișoara-vama Nădlac (vama Cenad este închisă pentru traficul internațional, deschisă doar pentru transportatorii de mărfuri)- Budapesta- Zagreb- Rovinj. Citisem pe grupurile de călătorii că există doar anumite benzinării unde poți opri dacă tranzitezi Ungaria și într-adevăr am văzut indicatoare la unele benzinării cu “transit”, însă noi am oprit și la alte benzinării și nu a fost problemă.

2. Pentru a intra în Croația este nevoie să completați acest formular online: https://entercroatia.mup.hr/ . Noi l-am avut și printat, însă nu au întrebat de el pentru că au verificat online. Am avut și cazările de pe booking.com printate, însă nici de ele nu au întrebat. Vă spunem asta pentru că citisem pe grupurile de călătorii că ar fi nevoie și de un voucher de vacanță, însă nu a fost așa. Pentru a intra în Croația este suficient buletinul/pașaportul și declarația completată online.

Croatia Rovinj

3. Timpul de așteptare în vamă a fost unul scurt, atât la trecerea în Ungaria (aproximativ 20 min), cât și la trecerea în Croația (mai puțin de 3 min). La întoarcere am stat aproximativ 10 min la fiecare graniță, chiar dacă erau aproximativ 10 mașini în față.

4. În ceea ce privește alte rute din România spre Croația, urmăriți site-ul mae.ro. Noi am ales ruta prin Ungaria pentru că părea cea mai sigură. Dacă doriți totuși tranzit prin Serbia și Bosnia Herțegovina, informați-va de pe site-ul mae.ro. Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta și este păcat să pierdeți timpul în vămi, dacă nu sunteți informați corespunzător.

5. Drumul până în Rovinj a durat 9 h, taxele de drum în Croația au fost de aproximativ 70 euro dus/întors, iar vigneta pentru Ungaria a costat 53 lei, 10 zile. În Croația ne-am plimbat din Rovinj- Zadar-Dugi Otok-Zadar-Zagreb.

Rovinji Explovers Rovinji Croatia Croatia Explovers

6. Dacă vă întrebați cât de aglomerat este în Croația, trebuie să știți că există mulți turiști. Cam în toate orașele în care am fost, existau străduțe aglomerate și toate mesele de la terase ocupate, iar pe plajă destul de multă lume. Cel mai aglomerat a fost în Rovinji, apoi în Zadar, iar pe insula Dugi Otok nu păreau mulți turiști până nu ajungeai la ferry, unde fiecare drum era la capacitate maximă.

7. În ceea ce privește distanțarea socială, oamenii sunt foarte relaxați, iar în unele cazuri pot zice, prea relaxați. Existau și oameni care purtau masca inclusiv în spațiile din aer liber, dar acest lucru nu este obligatoriu. În spațiile închise este obligatoriu să porți masca, iar dezinfectanți găsești la intrare în toate rastaurantele, barurile.

8. Dacă vreți să mergeți în Croația și să fiți mai izolați, vă recomandăm insulele. În Dugi Otok există posibilitatea distanțării sociale, există posibilitatea de a vă caza într-un sat pescăresc și de a merge pe plaje unde nu sunt așa mulți turiști. Pe această insulă ajungeți cu ferryboat-ul din Zadar. Vă recomandăm să achiziționați biletele online deoarece există o singură companie care permite și transportul mașinilor, iar locurile sunt limitate. Traseul este Zadar Gazenica- Brbinj, iar costul pentru o mașină și 2 persoane a fost de 180 kuna ( 24 euro ).  De aici puteți achiziționa biletele: https://www.jadrolinija.hr/en/schedule/LineSearchResults/Index/2331809/2331735/25082016

Dugi Orok Croatia Dugi Orok Croatia ExpLovers Veli Rat Dugi Orok Croatia

9. Pentru a evita contactul cu oamenii, noi am ales varianta de a ne caza în apartamente. În felul acesta nu am avut contact cu recepția, cameriste, alți turiști. Noi am rezervat prin booking.com, există și aici variante de cazare de tip airbnb, unde plătești cu cardul dinainte și cheia o găsești în poștă.

10. În final, tot ce contează este să va informați cu o zi înainte și să vă bucurați de soare, iar dacă doriți să fiți mai izolați, veți putea face acest lucru inclusiv pe plajă sau la restaurante. Totul depinde și de comportamentul vostru, nu doar de cel al persoanelor din jur. Totul ține de cât de aproape vă puneți prosopul față de alte persoane, de cât de aproape stați la coadă față de alții, de alesul unui loc afară în ferryboat, nu înăuntru, de alegerea unor restaurante care respectă distanțarea meselor și așa mai departe.

Ținem să vă reamintim că acest articol este scris în urma experienței noastre petrecute în perioada 4-13 august 2020. Nu uitați că în această perioadă se pot schimba condițiile de călătorie, motiv pentru care vă recomandăm să verificați inclusiv în ziua în care plecați.

Acestea au fost informațiile legate de vacanța noastră în Croația, în aceste vremuri diferite. Urmează un nou articol în care vă povestim despre destinații, costuri și alte informații necesare.

Kisses,

ExpLovers*

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Aventură în Africa cu 1025euro 7 nopți cazare și plecare din Cluj.

Cel puțin o dată în viață trebuie să vizitezi Africa! Africa este despre aventură, ...

Bora Bora – un vis devenit realitate

Bora Bora – un vis devenit realitate  Am început să scriu acest articol în ...