Fez reprezintă cel de-al doilea oraș ca mărime din Maroc și face parte din patrimoniul Unesco. Ne-am dorit să vizităm acest oraș datorită misterului în care este învăluit, considerat ca fiind cel mai conservator oraș al Marocului. Oraș cu o istorie impresionantă, unde cultura și tradițiile sunt păstrate până în cele mai mici detalii, Fez oferă imagini, gusturi, mirosuri noi, pe care doar aici le poți întâmpina. Ceea ce este impresionant pentru acest oraș este centrul istoric, Medina, unde trăiesc și în ziua de azi 70.000 de oameni.
De această dată am ales să mergem cu un ghid, astfel nu aveam să ratăm nici unul dintre punctele turistice importante. Acesta a costat 250 MAD (aproximativ 25 euro) și a stat cu noi 3 ore. De la hotelul care se afla în zona nouă a orașului până în Medina, am mers cu un GrandTaxi. Acesta a facut cu noi turul orasului și am plătit 300 MAD (aproximativ 30 euro).
Iată care sunt principalele lucruri pe care nu trebuie să le ratezi dacă ajungi în Fez:
1.Vizitează Palatul Regal, muzeul Nejjarrine, Bluegate, colegiul teologic Medersa Bou Inania.
Acestea sunt principalele puncte turistice pe care trebuie să le vezi iar dacă ai și un ghid turistic, acesta îți va da și câteva detalii istorice impresionante..
2. Vizitează un atelier de ceramică.
Am rămas impresionați de dificultatea cu care se realizează mozaicurile din ceramică. Ghidul ne-a explicat toate procesele prin care trece lutul până a ajunge la mozaicul atât de frumos, specific Marocului. La sfârșitul turului, am pătruns într-un magazin de prezentare cu foarte multe produse. Nu am putut să ne abținem și am achiziționat câteva suveniruri: o ceașcă care a costat 220 MAD (22 euro), o farfurie care a costat 200 MAD (20 euro).
3. Bea ceai de mentă și suc de avocado.
În Maroc, în fiecare casă se servește ceai de cel puțin 3 ori pe zi. Este considerat un semn de “bun venit” iar dacă refuzați o cană de ceai în Maroc, se consideră lipsă de respect. Deși nu suntem fani ai ceaiului, aici l-am savurat la maxim. O altă băutură pe care nu trebuie să o ratezi este sucul de avocado, delicos! Nu pot spune în schimb, același lucru despre cel de castravete. La micul dejun, l-am confundat cu cel de kiwi:))
4. Mergi la un magazin de covoare.
Ghidul nostru știa foarte bine care sunt cele mai interesante magazine, așa că ne-a dus într-un riad în care se vindeau covoare. Am fost întâmpinați de proprietarul acestui magazin care ne-a explicat de la început că nu trebuie să ne simțim obligați să cumpărăm ceva de la el, ci doar să ne bucurăm de povestea ce urmează să ne-o prezinte și să savurăm un pahar de ceai de mentă proaspătă. Zis și făcut! Acesta ne-a prezentat tehnica prin care sunt efectuate covoarele și ne-a expus peste 30 de covoare. La început a fost amuzant, dar cu fiecare covor ce era derulat în fața noastră, ne simțeam tot mai prost că nu aveam de gând să cumpărăm nici un covor. Nu a fost în schimb nici o supărare, deviza lui era “dacă nu acum, poate data viitoare!”.
5.Vizitează magazinul de pielărie și vezi cum se vopsesc acestea. Am pătruns într-o casă modestă, pe pereții căreia atârnau culori de produse din piele. Ne-a luat în primire un marocan simpatic care a început să ne povestească despre modul în care sunt realizate produsele din piele. Ne-a pus în mână câteva frunze de mentă și am pornit spre terasa clădirii, de unde se puteau observa bazinele în care pielea este vopsită. Abia acum începusem să înțeleg care era treaba cu frunzele de mentă, mirosul din zonă era unul amețitor. La sfârșitul turului, am rămas să cumpărăm câte ceva, totul cu deliciul unei negocieri aprige. Am cumpărat o pereche de pantofi marocani cu 150 MAD (15 euro), deși inițial ceruse 250 MAD. Nu uitați, aici totul se negociază!
6. Mergi la un magazin de țesături și învață cum se face turbanul caracteristic beduinilor.
Fez este un oraș al culorilor, astfel că nu putea lipsi o vizită la magazinul de țesături: eșarfe colorate, draperii ondulate, haine tradiționale. Aici am primit o demonstrație cum se face turbanul pe care îl poartă bedunii. Interesantă experiență!
7. Încearcă cât mai multe preparate culinare tradiționale, dar mai ales dulciurile.
De fiecare dată când ne gândim la o nouă destinație, luăm în calcul și turismul culinar. Marocul este foarte cunoscut pentru multitudinea de preparate tradiționale dar și pentru patiseria delicioasă. Nu trebuie să ratați dulciurile pe bază de susan, miere și nucă precum nici măslinele oferite, de cele mai multe ori, ca aperitiv.
8. Mergi la magazinul de mirodenii și uleiuri naturale.
Odată pătrunși în acest magazin, am încercat absolut toate esențele de ulei de argan și toate cosmeticele pe bază de avocado. Pentru o sticluță de ulei de argan am plătit 170 MAD (17 euro), 120 MAD pentru o cremă hidratantă și 60 MAD pentru un săpun. Deși în Maroc toate prețurile se negociază, doamna de la acest magazin nu a vrut și n-am avut altceva de făcut decât să ne conformăm.
9. Mergi la punctul de belvedere deasupra orașului.
La doar 5 minute de mers cu mașina, se află punctul de belvedere ce oferă o panoramă impresionanata asupra orașului dar mai ales asupra Medinei. Merită! Este o imagine ce-ți taie respirația.
10. Bucură-te de o seară cu muzică tradițională și dansuri orientale. Cu siguranță vei fi atras de ritmurile amețitoare și de mișcările dansatoarelor din buric. E bine de știut că acest lucru nu este posibil în timpul Ramadanului.
Sperăm că v-am făcut poftă de călătorii și de experiențe noi. Marocul trebuie vizitat, macar o data în viață pentru că….nu uitați! Viața e prea scurtă pentru a merge de două ori în același loc! Kisses, expLovers!
Foto: www.alexhreniuc.ro
Show Comments (0)