Japonia a fost una dintre destinațiile în care ne doream de foarte mult timp să ajungem, probabil datorită faptului că ne imaginam ce experiență completă ne poate oferi această țară. Realitatea a fost una mult peste așteptări, într-adevăr Japonia este foarte complexă, dar și foarte diferită față de ce mai văzusem noi până atunci.
Cum am ajuns acolo?
Primul lucru pe care l-am făcut în momentul în care am ales destinația a fost să punem alertă pe Google Flights la zborurile către Tokyo din Budapesta și Belgrad. Nu a durat mult și am și găsit unul dintre cele mai mici prețuri. Zborul l-am luat din Belgrad, cu Etihad Airways. Sectorul de zbor a fost Belgrad-Zurich-Abu Dhabi-Tokyo. Același a fost și la întoarcere. Costul pentru o persoană dus/întors a fost de 864euro. Era pentru prima dată când am zburat cu Etihad și putem spune că am fost mulțumiți, seamănă foarte mult cu Emirates, însă nu sunt standardele chiar așa înalte. Mâncarea este tipică pentru zboruri, acces la filme nelimitat și am avut noroc să nu avem întârzieri. Singurul incident pe care l-am avut ( la întoacere ) a fost să așteptăm bagajele în Zurich, pentru că așa ne-au spus în Tokyo că nu pot trimite direct către Belgrad, însă pentru că ele nu mai ajungeau și noi pierdeam legătura, am mers la centrul informații care ne-a asigurat că bagajele noastre merg direct la destinația finală. Poate nu am înțeles noi bine, poate japoneza nu vorbea bine engleza, important este că bagajele au ajuns în Belgrad. Spun singurul incident pentru că noi tot timpul avem norocul de amânări lungi, zboruri anulate, schimbarea aeroportului de aterizare, bagaje sparte, bagaje pierdute, zboruri pierdute și multe altele. La cât am călătorit, era culmea să nu avem și incidente. Prietenii noștri au zburat din Munchen și a costat 760 euro de persoană dus/întors.
Unde ne-am cazat?
Cazările le-am luat prin booking.com și fără mic dejun. Știam că ne vom trezi în fiecare zi foarte devreme și am preferat să găsim noi locuri faine de mic dejun/brunch. În Japonia să vă așteptați la camere mici și stil minimalist. În Tokyo am stat la Hotel Mystays Premier Akasaka si la Tokyo Prince Hotel. La Mystays camerele sunt foarte mici, abia poți deschide 2 bagaje mari, însă totul foarte curat și cu un view spectaculos. Aici a fost prima cazare în Japonia și am rămas plăcut surprinși să vedem că în kitul de înfrumusețare am primit și cremă de față, cleanser și mască de față. Ulterior am primit și la celelalte hoteluri de aici, se pare că japonezii cunosc importanța unei rutine de skincare. Costul a fost de 110euro / cameră dublă / noapte, respectiv 200 cameră dublă / noapte. În Kyoto am stat la un boutique hotel superb. Camerele sunt puțin mai mari și au stil minimalist. Costul a fost de 100 euro / cameră dublă / noapte și se numește Agora Kyoto Karasuma. În Osaka am stat la Mitsui Garden Hotel Osaka Premier unde prețul a fost de 140 euro/ cameră dublă / noapte. Aceasta a fost cea mai spațioasă cameră din Japonia. Un lucru foarte fain în toate baile din Japonia, nu doar în hoteluri, este wc-ul. Acesta este un adevărate gadget, cea mai faină funcție fiind cea de încălzire a capacului.
Cât timp am stat?
Noi am fost plecați în prima jumătate a lunii mai. Am ales perioada întâmplător, atunci având concediu. Toată lumea recomandă Japonia când este Sakura, dar am văzut și că este de 10 ori mai aglomerat, deci ne-am bucurat și cu luna mai. Vremea a fost bună, dar destul de schimbătoare. Am prins și peste 30C, și ploaie zilnică aproape, și vreme mohorâtă. Aici oamenii sunt obișnuiți cu ploaia și au mereu umbrelă la ei sau găsești în toate supermarketurile și stațiile de metrou. Am stat 2 săptămâni în Japonia + 2 zile pe drum. Noi considerăm că a fost suficient pentru a cuprinde esențialul și a ne îndrăgosti de această destinație. Desigur, au rămas multe locuri nevizitate, multe temple nebifate sau locuri ascunse, dar raman pe data viitoare.
Ce am vizitat?
Noi am vizitat Tokyo, Kyoto, Osaka, Kobe, Nara și muntele Fuji. Acestea au fost în mintea noastră atunci când ne gândeam la Japonia, bineînțeles că a mai rămas Hiroshima, Nagasaki sau zona de plajă – Okinawa. Cum am împărțit zilele pe orașe? Ne-am cazat 6 nopți în Tokyo, 5 în Kyoto, 5 în Osaka. Dacă ar fi să fac din nou împărțeala, aș lua mai multe nopți în Kyoto și doar 1-2 în Osaka, și probabil 1 noapte la muntele Fuji.
Cu ce ne-am deplasat?
Cel mai mult am circulat cu metroul și cu trenurile. Este scump? Probabil că nu doar noi am auzit că Japonia este o țară foarte scumpă. Ei bine, după ce am stat peste 2 săptămâni putem să spunem că nu este chiar așa. Adică prețurile în restaurante, cazări, mersul cu metroul sunt accesibile. Bineînțeles că de fiecare dată prețurile variază în funcție de alegeri. Poți mânca doar la restaurante cu stele Michelin, dar poți mânca și la restaurante ale localnicilor sau chiar street food. Noi ne-am notat fiecare cheltuială, iar media pe zi a fost undeva la 160 euro/zi/cuplu, cu tot cu mijloacele de transport. Spun asta pentru că acestea ni s-au părut cele mai scumpe, mai ales trenul de mare viteză care costă mai mult decât un bilet de avion în aceeași destinație. Într-adevăr, confortul este maxim, dar dacă aș spune că ceva este scump în Japonia, cam asta e. În rest, poți mânca și cu 10 euro pe zi, și cu 100, făcând o comparație cu alte destinații precum Seychelles sau Mykonos, unde prețurile sunt într-adevăr ridicate oriunde ai merge. Îmi aduc aminte că în Seychelles prețurile erau aceleași indiferent la ce restaurant mâncai: fie că era unul fancy, fie o terasă modestă pe plajă.
Tips & Tricks
▪ Schimbați câțiva bani în aeroport.
▪ Luați o cartelă SIM cu internet sau un modem de internet.
▪ Folosiți mijloacele de transport în comun, sunt foarte rapide și bine gândite. ▪ Încercați toate preparatele culinare posibile, nu cred că am mâncat ceva care să nu ne placă (poate doar ficatul de tipar).
Dacă vă doriți să vizitați Japonia și vă simțiți norocoși, avem pe Instagram un concurs în care puteți câștiga o excursie.
Click aici.
P.S.: Urmează și articolul cu bugetul pentru Japonia.
Text: Lavinia Hreniuc
Foto: Alex Hreniuc