10 lucruri pe care să le știi înainte de a pleca în Sankt Petersburg

După ce am vizitat Moscova anul trecut, am știut că trebuie să vizităm și Sankt Petersburg-ul. Cu un aer diferit, european și clădiri impunătoare, Sankt Petersburg oferă o vacanță uimitoare. Trebuie să recunoaștem însă că aveam așteptări mai mari, având în vedere că toată lumea considera că este mai frumos ca în Moscova, însă noi nu suntem de aceeași părere. În Moscova simți cu adevărat că ești în Rusia, în Sankt Petersburg poți considera că ești într-o altă capitală europeană. Dar să lăsăm discuția asta pentru un alt articol în care vom face comparație între cele două mari orașe rusești.

Catedrala ”Învierii lui Hristos de pe Sângele Vărsat” -Sankt Petersburg
Catedrala ”Învierii lui Hristos de pe Sângele Vărsat” -Sankt Petersburg
Catedrala ”Învierii lui Hristos de pe Sângele Vărsat”
Catedrala ”Învierii lui Hristos de pe Sângele Vărsat”

1. Este nevoie de pasaport, cu o valabilitate de minim 6 luni. De asemenea, este nevoie de viză pentru a vizita Sankt Petersburg. Aceasta se completează online și nu se percepe taxă. Formularul îl gășiți aici .  

Atenție! Viza pentru Sankt Petersburg este diferită față de cea pentru Moscova. Așadar, dacă planificați să vizitați ambele orașe în aceeași vacanță, să țineți cont de acest lucru.

2. Se poate plăti doar în ruble sau cu cardul. Atenție! La aplicațiile de taxi am reușit să introducem doar cardul Revolut. Cel mai bun curs pe care l-am găsit noi a fost 68 ruble = 1 euro.

3. Cred că nu mai este un secret faptul că rușii nu vorbesc engleza sau nici o altă limba străină. Totuși, spre deosebire de Moscova, în Sankt Petersburg am găsit câteva persoane care se descurcau în limba engleză. Așadar, să aveți o aplicație de tradus în rusă pentru că este folositoare. Și nu, nu glumesc. 🙂 Chiar și în aeroportul internațional m-am chinuit să comand un cappuccino de la Costa și ei nu înțelegeau absolut nimic 🙁 .

4. În ceea ce privește transportul în Sankt Petersburg, găsiți mai multe aplicații de taxi-uri, inclusiv Uber, deși pe noi nu ne-a lăsat să folosim aplicația SIM-ul de Romania. Noi am folosit aplicația Yango și a fost foarte ieftin (8 lei- 2 km). De asemenea, se poate închiria o mașină. Noi am avut o mașină cu 5 locuri, iar pentru 4 zile am plătit 300 lei prin agenția YODO. Din momentul în care am închiriat mașina, au blocat de pe card 150 euro pentru garanție.

5. În ceea ce privește cazarea, există foarte multe hoteluri/ hosteluri/ apartamente de tip Airbnb la prețuri accesibile. Noi am ales hotelul Gutenberg de 4 stele, foarte bine poziționat și a costat aproximativ 30 euro/ noapte- camera dublă cu mic dejun inclus. Acesta este situat la 5 minute de mers cu mașina de centru, dar și în apropierea a foarte multe restaurante și baruri.

 Rusia - Sankt Petersburg Rusia - Sankt Petersburg Hreniuc Alex Hreniuc Lavinia  Rusia - Sankt Petersburg Hreniuc Lavinia

6. Prețurile în Sankt Petersburg au fost mai mici față de Moscova. Dacă în Moscova am plătit și 100 euro pe o masă de 2 persoane, în Sankt Petersburg am plătit sub 40 euro. Așadar, diferența este considerabilă.

7. Dacă vă întrebați cum ajungeți în Sankt Petersburg, trebuie să știți că aveți mai multe variante. Ca de obicei, noi am ales cu plecare din Budapesta, iar cea mai accesibilă variantă au avut-o cei de la WizzAir. Prețul unui zbor dus-întors, cu bagaj de cală inclus și bagaj mare de mâna, a fost 240 euro/ persoană. Mai există și varianta Aeroflot tot din Budapesta.

8. Care este cea mai bună perioadă pentru a vizita Sankt Petersburg? Cred că fiecare anotimp aduce ceva special, însă noi considerăm că Rusia este o destinație de iarnă și chiar a Sărbătorilor de iarnă. Noi am fost în luna ianuarie și au fost temperaturi de -3, -4 grade, iar într-o zi a și nins. Asadar, nu este foarte frig, iar cu hainele potrivite, nu veți simți frigul. Cu siguranță este foarte frumos și vara, când puteți experimenta noaptea albă, existând lumină 24/ 24h.

9. În ceea ce privește locația în general, Sankt Petersburg are foarte multe obiective turistice, un farmec aparte și mâncare bună. De pus pe listă sunt: Palatul de iarnă, Palatul de vară, Catedrala ”Învierii lui Hristos de pe Sângele Vărsat” , zona New Holland, stațiile de metro, borșul și vareniki.

10. Dacă vă întrebați care ar fi bugetul pentru un city break de 4 zile în Sankt Petersburg, vă putem spune că este undeva în jurul a 400 euro/persoană. Zborul cu bagaj de cală inclus + cazare cu mic dejun inclus + mașina închiriată a fost 300 euro. Restul cheltuielilor depind de pretențiile fiecăruia, cu siguranță puteți ajunge mai ieftin dacă scădeti bagajul de cală sau alegeți o cazare mai ieftină. Iată alte cheltuieli: 11,5 euro- o ora la patinoar + patine închiriate; 10,5 euro- o cină; o călătorie cu metroul- 0,8 euro.

New Holland - Rusia - Sankt Petersburg New Holland - Rusia - Sankt Petersburg

Una peste alta, Sankt Petersburg este o destinație ideală pentru un city break diferit. Prețurile sunt accesibile, experiența deosebită, iar dacă ajungeți pentru prima dată în Rusia, cu siguranță veți fi uimiți. Sperăm că v-am oferit informații utile pentru vacanța în Sankt Petersburg și vă anunțăm că urmează un nou articol cu activitățile pe care să le faci aici.

Kisses, expLovers!

Ah, și nu uitați! Viața e prea scurtă să mergeți de două ori în Sankt Petersburg!

Text: Lavinia Hreniuc

Foto: Alex Hreniuc

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *