Experiență uimitoare în Svalbard: noapte polară și -30C

Tocmai ce ne-am întors din Svalbard și ne bucurăm de căldură și lumina soarelui. Când am auzit prima dată de această insulă, am încercat să îl conving pe Alex să nu petrecem aici ultimele zile din anul 2019, însă era rândul lui să aleagă o nouă destinație așa că nu am avut avut încotro. Trebuie să recunosc că am fost sceptică în ceea ce privește această insulă: nu auzisem pe nimeni care să meargă acolo, urma să experimentăm noaptea polară și temperaturi de -30C. Pentru o persoană căreia îi este frig și la +15C, această destinație nu suna prea bine. Am zis totuși să dau o șansă și să mă las dusă de val.

Experiență uimitoare în Svalbard: noapte polară și -30C Experiență uimitoare în Svalbard: noapte polară și -30C Experiență uimitoare în Svalbard: noapte polară și -30CAeroport Svalbardaurora boreala Svalbardlavinia explovers
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să căutăm zboruri. Insula Svalbard este administrată de Norvegia așa că am căutat zboruri din Oslo spre Longyearbyen (cea mai mare localitate din insula Svalbard). Există 2 posibilități: Norwegian Airlines și SAS. În fiecare zi aterizează și decolează câte un avion din cele 2 companii în Svalbard. Noi am ales compania Norwegian pentru că găsisem zbor din Budapesta spre Oslo, iar a doua zi zbor din Oslo spre Longyearbyen. Prețul celor 4 zboruri, dus-întors a fost ~500 euro/ persoană cu bagaj de cală inclus. Sincer am fost puțin dezamăgiți de Norwegian Airlines, din cauza întârzierii bagajelor și lipsei de cooperare; deși am avut ambele zboruri cu ei, nu am putut pune bagajele să meargă direct spre destinația finală, iar acest lucru ne-a dus la pierderea celui de-al doilea zbor la întoarcere. Pentru un al treilea zbor am plătit ~ 300 euro/2 persoane cu bagaje de cală incluse. În orice caz, zborul spre și dinspre Longyerbyen poate suferi oricând modificări din cauza temperaturilor extreme. Așadar este bine să vă puneți o distanță mai mare între zboruri, poate chiar o zi. Biletele de avion le puteți achiziționa direct de pe site-urile oficale ale companiilor sau de pe kiwi.com, noi am luat direct de pe site-ul lor.explovers in svalbard

aurora boreala restaurante in svalbar

mina in svalbard

 

Al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să luăm cazare. Deși este o destinație mai puțin cunoscută, există câteva hoteluri de 3 și 4* la prețuri accesibile. Noi am ales hotelul Radisson Blu Polar și a costat ~ 600 euro/ cameră dublă cu mic dejun inclus pentru 4 nopți. Radisson Blu Polar Hotel este cel mai nordic hotel cu servicii complete din lume. Este posibil să gășiți și prețuri mai mici în afara perioadei sărbătorilor. Hotelul este ok, camerele destul de spațioase, micul dejun variat și delicios (deși nu aveau espresso, spre dezamăgirea lui Alex) și există și 2 restaurante în cadrul lui (unul cu specific asiatic și unul gen bistro cu pizza și burgeri). Pentru seara de Revelion prețurile au fost puțin mai piperate, o cină fiind 80 euro/persoană fără băuturi incluse. Totuși acesta a fost un preț mic față de alte restaurante care aveau pachete de 170-200 euro pentru noaptea de Revelion.
Atât biletele de avion, cât și cazarea le-am luat cu foarte mult timp înainte, și anume din luna august.
Este foarte important să fii pregătit pentru această destinație în ceea ce privește îmbrăcămintea. Noi am luat toată costumația pentru schi, plus multe alte articole precum: lenjerie de corp specială din lână, cagulă, ciorapi de lână, căciulă din blană, 2 perechi de mănuși și eventual chiar 2 geci. Pentru aceste temperaturi extreme este foarte important să te îmbraci în straturi și cu haine de calitate care să absoarbă transpirația și să reziste la temperaturi joase. Deși sunt o persoană foarte friguroasă în general, în Svalbard am rezistat datorită imbracamintei adecvate. Cele mai imporantante au fost încălțările și vă recomand să achiziționați o pereche de Moon Boot. Au fost excepționale și au ținut de căldură, în timp ce prietenilor mei le-au înghețat picioarele în bocanci.
Am aterizat în jurul orei 14:00 și era beznă complet. A fost un sentiment straniu, însă ne-am gândit că poate de dimineață este puțină “lumină”, ne gândeam la un fel de “blue hour”.
Hotelul Radisson Blu este situat chiar în “centrul” orășelului și este foarte aproape de restaurante, supermarket-uri și alte magazine.
Când am ajuns în Longyerbyen, am mers direct la o cafea fierbinte, eram fericiți că am găsit o cafenea cu espresso la doar 5 min de mers pe jos de la hotel. Ca în multe alte țări, ei obișnuiesc să consume cafea la filtru, iar nouă nu ne place. Gășiți însă pe insulă și cafea de specialitate la 2-3 localuri.
Foarte interesant a fost dimineață când ne-am trezit în aceeași beznă. Nu era deloc așa cum crezusem, noaptea polară înseamnă noapte 24 h fără un minut de altă “nuanță”. Totuși până la prânz puteam observă conturul munților care ne înconjurau.
Sunt foarte multe activități pe care le poți face în Longyearbyen și toate includ “vânătoarea” de aurora boreală.
Noi achizitionasem de acasă o excursie de 5 h cu sania trasă de câini în exteriorul localitățai. Această distracție a costat 170 euro/ persoană și am luat-o de pe site-ul: huskytravellers.com/

plimbari cu cainii

Excursia a început de la ora 12:00. Am fost luați cu mașina din fața hotelului și duși la o cabană în afara localității. Acolo ni s-a explicat cum să conducem sania, am primit echipament special care să ne țină de cald cele ~2-3 h în care am stat afară și am aflat câteva poveșți interesante despre locuitori, dar și despre câinii care trăgeau săniile. De exemplu: unii dintre câini au fost în expediții la Polul Nord, fiecare locuitor din Longyearbyen are dreptul să vâneze un ren pe an sau faptul că nu prea mai există oameni care s-au născut și încă trăiesc în Svalbard.
Experiența cu sania trasă de câini o fost una extrordinară. Deși ușor speriați de lătratul câinilor și întunericul obscur, ne-am bucurat foarte mult de această trăire. Am fost 4 sănii care mergeam în șir, în față și în spate fiind săniile conduse de ghizii excursiei. Ghidul din față menținea ritmul și avea la el o pușcă în cazul în care ne întâlneam cu un urs polar. Șansa să te întâlneșți cu un urs polar este destul de mare având în vedere că sunt ~3500 de urși polari pe insulă și doar 2000 locuitori. Legea spune că dacă te întâlneșți cu un urs polar, trebuie să te faci nevăzut și să pleci; în cazul în care te-a văzut trebuie să faci un zgomot mare pentru ca acesta să se sperie și să tragi un foc de armă în sus. Poți împușca ursul polar doar în legitimă apărare, iar cazul trebuie declarat și anchetat. Chiar în zilele în care noi ajunsesem în Svalbard, umbla un urs polar prin oraș. Acesta a fost gonit timp de o săptămâna cu elicopterul și s-a încercat îndrumarea lui în afara localității, însă se pare că în cele din urmă au fost nevoiți să îl împuște mortal, nu știm însă de ce. Se zvonea că nu mai există medic veterinar pe insulă care să ajute la tranchilizarea acestuia. A fost un sentiment straniu în noaptea de Revelion să auzi elicopterul aproape de hotel și să știi că se caută ursul polar. Când umblam pe stradă eram tot timpul cu ochii în 4. Acesta este și motivul pentru care oamenii lasă ușile de la casă și de la mașini deschise.
Pentru că era beznă, am mers cu frontalele aprinse prin munți, iar deliciul traseului a fost în momentul în care am oprit lanternele și săniile și am privit munții încărcați de zăpadă. Acesta a fost punctul culminant al zilei. Imaginea este de nedescris și de nesurpins pe camere foto-video. La sfârșitul traseului am luat prânzul în cabană și am vizionat câteva video-uri și fotografii cu vedetele zilei: câinii. Ghizii ne povesteau că pe timpul verii se organizează excursii de zile întregi și că este absolut minunat.
Alte variante de activități pe insulă sunt: excursie cu snowcat pentru a vedea aurora boreală (noi am avut ghinion pentru că a nins și nu am văzut-o, însă am văzut o familie de reni), o scurtă plimbare la muzeu (intrarea costă 18 euro/ persoană), alte excursii cu taxi sau mașini speciale pentru a vedea aurora boreală. Va atașăm câteva imagini cu excursiile care se organizau de la hotelul nostru.

 

snowcat in svalbard muzeu svalbard svalbard north pole museu
Noi am prins aurora boreală într-o zi în care am închiriat un taxi și am ieșit din afara localității. Prețul a fost de 70 euro/ oră. Acesta ne-a scos puțin din oraș și oprea de fiecare dată când se vedea aurora. Înainte am urmărit mai multe aplicații care ne arătau care sunt șansele de a vedea aurora pe insula Svalbard.(aveti link aici.). De asemenea în lobby-ul hotelului era un ecran mare cu aceste informații.
Deși este un orășel mic, în Longyearbyen toate restaurantele au un aer aparte, sunt foarte călduroase și au preparate delicioase. Printre preferatele noastre sunt: Stationnen și Svalbar, unde am gustat cel mai bun burger. Prețurile sunt destul de piperate, dar având în vedere că ne aflăm în cea mai nordică localitate din lume, sunt cumva justificate. O friptură de balenă a costat ~ 25 euro, un peste proaspăt ~24 euro, o cola 3,5 euro. Vă las mai jos meniul de la unul dintre restaurante. Alte restaurante de pe insulă sunt: Coal Miners Bar & Grill, Funken, Huset, Mary Anne’s Polarrigg.svalbard restaurante restaurant svalbard

Mary Anne's Polarrigg

 

Da, ați citit bine. La restaurantele din Longyearbyen puteți gusta preparate din balenă, elan, ren sau focă.
Alex le-a încercat pe toate, eu în schimb nu am fost atât de curajoasă. După spusele lui Alex friptura de ren este cea mai bună, iar la polul opus este friptura de balenă.

carne de balena
Într-o zi am fost până la biserica orașului care este situată pe un munte. În drum spre ea ne-am întâlnit cu o familie de reni, iar imaginea de sus asupra orașului a fost uimitoare.


Cam asta a fost experiență noastră în Svalbard. A fost una de neuitat și acum ne gândim serios să ne întoarcem și când este zi 24/24.

svalbard auroara boreala longyearbyen

longyearbyenlongyearbyen svalbard

Sperăm că v-am făcut poftă de vacanță!

Kisses, expLovers!

Text: Hreniuc Lavinia

Photo: Hreniuc Alex

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Top 8 sfaturi pentru a face față unui zbor lung

Plănuim vacanțele cu mult timp înainte și abia așteptăm să vină ziua plecării, însă ...

Concurs “Fotografi la înălțime”

Stațiunile montane din România vor fi promovare într-o nouă campanie dedicată pasionaților de drumeții ...