Chefchaouen, orașul albastru din Maroc

Ne doream de foarte mult timp să vizităm așa numitul Oraș Albastru ( Chefchaouen ), situat în nord-vestul Marocului, la aproximativ 200 km de orașul Fez. Din prima clipă când am văzut fotografii cu această minune albastră, am știut că trebuie să ajungem acolo. Eram foarte curioși care este povestea acestui oraș, dacă într-adevăr toate clădirile sunt albastre sau doar câteva și cum trăiesc oamenii în acest oraș colorat.  

Chefchaouen Chefchaouen

 

Am pornit din orașul Fez, cu un GrandTaxi, pentru care am plătit 1400 MAD (aproximativ 140 euro). După un drum de 3 ore și jumătate, cu multe serpentine, întrezărim căsuțele albastre. Aflat la poalele munților Rif, orașul Chefchaouen a fost fondat în anul 1471 de către evrei și mauri. Se spune că orașul a fost vopsit în albastru începând cu anul 1930 de către evrei, fiind un simbol al cerului sau Raiului. Culoarea provine de la tekhelet, un colorant natural străvechi pomenit și în Biblie, de unde și asocierea cu Divinitatea. Gurile rele spun că localnicii au folosit această culoare la vopsitul clădirilor doar pentru a îndepărta țânțarii. Noi vrem totuși să credem prima variantă, face locul mai fascinant.

 Chefchaouen  Chefchaouen  Chefchaouen

Un alt lucru impresionant ar fi faptul că zona din apropierea orașului este cunoscută pentru producția de cannabis iar hașișul se vinde inclusiv în oraș. Din locuri în locuri se găsesc oameni bine-voitori în cazul în care ești interesat.  

Taxiul ne-a lăsat într-o piață, unde am și oprit să ne răcorim cu un suc rece, pe care am plătit 10 MAD (sub 1 euro). Prima impresie a fost de uimire, ce atmosferă relaxantă și lipsită de griji oferă locul.  Am hotărât să străbatem străduțele și să oprim din locuri în locuri pentru fotografii dar practic totul era superb, totul era de fotografiat.  Casele în diverse nuante de albastru, străzi întortocheate, porți și arcade înălțătoare ce contrastau cu ghivecele de flori de la ferestre, covoarele și mătăsurile oferite spre vânzare, turiștilor. Întregul oraș este un labirint albastru în care te rătăcești de bună-voie din dorința de a descoperi cât mai multe.

 Chefchaouen

După o lungă plimbare pe străduțe, am decis să poposim la hotelul Parador, unde am mâncat un sandwich cu 40 MAD (4 euro) și un platou cu fursecuri marocane cu 30 MAD (3 euro). Hotelul dispune de o terasă foarte drăguță, ce oferă o priveliște incredibilă spre munți. De asemenea am primit ca aperitiv mai multe tipuri de măsline, foarte delicioase. Pot spune că în Maroc am mâncat cele mai bune măsline, trebuie să le încercați!

 Chefchaouen  Chefchaouen  Chefchaouen

Marocul este o destinație ideală, mai ales pentru exploratorii curioși, cei care doresc să cunoască o cultură nouă. Totuși nu trebuie să uitați că Marocul este o țară în curs de dezvoltare, iar unele facilități moderne lipsesc chiar și în orașele turistice. Și dacă tot sunteți în Maroc, pătrundeți și în lumea albastră a orașului Chefchaouen. Este uimitor!  

Între timp am aflat că și în India găsim orașul Jodhpur, cunoscut și el sub denumirea de Orașul albastru, culoare atribuită unei caste superioare din societatea indiană (Brahmană). Noi l-am trecut pe listă. Kisses, expLovers!

 Chefchaouen

 

 

 

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

10 lucruri pe care să le știi înainte de a pleca în Bora Bora

Vacanța petrecută în Bora Bora a fost, fără doar și poate, cea mai frumoasă ...

maroc

Următoarea destinaţie…

Am pregătit cu mare entuziasm următoarea destinație. Este vorba despre Maroc, o țară fascinantă! ...

Top 8 sfaturi pentru a face față unui zbor lung

Plănuim vacanțele cu mult timp înainte și abia așteptăm să vină ziua plecării, însă ...